Bioetanol

Mi is a bioetanol?


A bioetanol benzint helyettesítő, vagy annak adalékaként szolgáló motor-üzemanyag, melyet biológiailag megújuló energiaforrások (növények) felhasználásával nyernek. A bioetanolt gabonanövényekből, és/vagy magas cukortartalmú növényekből (cukorrépából, cukornádból) állítják elő erjesztéssel. De nem kizárt olyan alapanyagok felhasználása sem melyek kémiai-biológiai folyamatok által cukorrá alakíthatóak. Ilyenek a keményítő, vagy celluóz anyagokat tartalmazó növények, úgy, mint, burgonya, kukorica, búza, szalma, gabonaszárak, fa, fűfélék, vagy az élelmiszeripari nyersanyagok termelésekor illetve feldolgozásakor keletkező hulladékok.

A folyamat (amely röviden egy desztillációs eljárás) nagyon hasonló ahhoz, ahogy az alkoholos italokat készítik. A gyártási eljárás a következő fő folyamatokat tartalmazza: alapanyag előkészítése, darabolás, majd a rostok sejtfalak roncsolása. Ez utóbbi nagy nyomáson történő főzéssel, gőzöléssel érhető el. Mindezt azért, hogy a későbbi fizikai, kémiai-biológiai reakciók a lehető legnagyobb felületen mehessenek majd végbe. Ezt követi a cukrosítás, más néven hidrolízis, a szénhidrogén-láncok feldarabolása, glükózzá alakítása, majd erjesztés (fermentálás) élesztő bekeveréssel.

Az így nyert folyékony halmazállapotú anyag viszonylag nagy víztartalommal kb. 10-18% alkohol tartalommal bíró szilárd maradvány anyagokat is tartalmazó cefre.

A cefréből több fokozatú desztilláció útján, és molekulaszűrő segítségével 95-99 % tisztaságú alkoholt állítanak, elő miután a szilárd maradvány anyagokat eltávolítják.

Az etanol (etil-alkohol) színtelen, jellegzetes szagú és ízű, könnyen folyó folyadék. Képlete: C2H5OH. Az etanolt akkor nevezhetjük BIOETANOLNAK, ha az kimondottan növényi anyagokból állítjuk elő, s csak ez utóbbi esetben beszélhetünk róla úgy, mint megújuló nyersanyag.

Az etanol forráspontja magas: 78 °C. Tűzveszélyességi szempontok alapján az etanol-gázolaj keverék egyenértékű a benzinnel. Levegőn nedvességet szív fel, sőt némely sóból (szóda, Glauber-só) kristályvizet is elvon oldószerként is kiválóan használható: például kámfor, gyanták, alkaloidák, és számos festék nagyon jól oldódik benne. A természetben az etanol tisztán sosem fordul elő, mindig híg vizes oldatában található.

Azonban megtalálható kis mennyiségben, némely gyümölcsben, a humuszban, a legtöbb természetes vízben, az erjedő gyümölcsökben, a friss kenyérben, stb.

A bioetanol, mint üzemanyag

A nagy tisztaságú alkohol több féle módon használható fel üzemanyagként: Magában, üzemanyaggal keverve vagy a magas oktánszáma miatt (oktánszámnövelő) üzemanyag-adalékként is felhasználható belsőégésű motorok üzemeltetésére.

Tiszta formában több térfogatszázalékban keverik be, többek között E5, E10 és E85 néven futó üzemanyagként, ahol a számok a benzinben található bioetanol százalékát jelentik. pl.: bioetanol keverve a 95-ös oktánszámú benzinnel 85-15% arányban (ahol a 85 százalékban biológiai úton előállított etanolról és 15 százalékban 95-ös oktánszámú benzinről beszélhetünk) elállított hajtóanyag neve az E85. Az E85-öt a jövedéki adókedvezmény miatt a jelenlegi benzináraknál akár 30-35 százalékkal is olcsóbban lehet megvásárolni.

A bioetenaol akár önálló üzemanyagként is felhasználható a különlegesen átalakított motorokban, vagy az eleve így kiépített gépjárművekben.

Az autó iparban pl.: a Volvo (S40) ill. a Ford Focus, ill. a SAAB jeleskedik leginkább bioetanol meghajtású autók gyártásával.
Laboratóriumi kísérletek bizonyították, hogy a bioetanolos autók károsanyag-kibocsátása nyolcvan százalékkal kisebb. Az E85-ös üzemanyag oktánszáma magasabb, mint a kereskedelmi motorbenziné (104 RON), így a motorból magasabb teljesítmény csalogatható elő kopás vagy meghibásodás kockázata nélkül.

Bioetanolt tankolva az autók akár 25 százalékkal nyomatékosabbak, és legalább ugyanakkora vagy még nagyobb lóerővel rendelkeznek, mint benzines társaik. Gyakorlatilag minden hagyományos üzemű autóban használható 50-50 %-ban keverve a bioetanol és a 95-ös benzin. Vannak olyan típusok is, ahol 90-10%-os arány is elérhető a bioetanol javára. Mivel minden motortípushoz más-más arányú keverék az optimális, érdemes kipróbálni különböző arányokat, és a továbbiakban a tapasztalatok alapján – rengeteg pénzt megspórolva – a legjobb keveréket tankolni.

Fontos! Az első bioetanolos keverék tankolása után az üzemanyag szűrőt ki kell cserélni! Ahol gyárilag nincs szűrő felszerelve, ott be kell szerelni egyet, mivel az évek alatt felhalmozódott szennyeződések és a kondenzvíz bekerülhet az üzemanyagrendszerbe, mely a meghibásodások 90%-áért felelős.


A bioetanolos autók előnyei

  • 80%-al csökken a káros anyag kibocsátás
  • az autók teljesítménye megnő: pl.: a 150 lóerős, 2 ezer köbcentiméteres benzines jármű bioetanollal 185 lóerőssé válik.
  • olcsóbb (a jelenlegi benzinárnál 30-35 százalékkal alacsonyabb)

Forrás: alternativenergia.hu